Chvalská tvrz17

Chlumčany16

Renovace T12 (1929) - III. kapitola - kostra

V další fázi Richard opatrně sundal stropní potah. Pod látkou se nacházel ještě podklad z pytloviny a pod ním za sítí pásků z „vixlajvantu“ pěkně nacpané seno. Originální stropní látka se zachovala tak jak byla původně čalouníky přišita a přitlučena. Po podlepení okrajů (přece jen děr od hřebíčků je tam hodně) by neměl být velký problém ji dát zpět. Před sundáním látky renovátor váhal, zda by zkroucený a zčásti ztrouchnivělý trámek nešel jen zpevnit šrouby, ale to by šlo pouze tehdy, pokud by Tatra byla jen někde vystavena, jezdit by se s tím nedalo. Fotky ukazují, že v přední části je trámek dobrý, ale bude potřeba ho vyměnit od asi 15. cm před B sloupkem až dozadu - tzn. asi 1200 mm. Nedá se říci, že byl vysloveně shnilý, ale byl rozpraskaný na několik částí. Vzadu se tak zkroutil, že tenká stropní příčka z něj spadla a pohybovala se volně v čalounění (to bylo znát už před demontáží stropu). Na levé straně bylo vše poněkud jinak. Je zajímavé, že C sloupek byl s horním nosníkem spojen kovovou výztuhou, která na pravé straně nebyla. Stejné kovové výztuhy měly i oba B sloupky, které zřejmě nebyly k hornímu trámku vůbec začepovány. To by odpovídalo metodě spojování jako na Waymanově karoserii, ale důsledně všude to tak provedeno nebylo, jinde se čepování použilo.

Richard psal: „Pokud jde o originální čalounění B sloupků, vzhledem k tomu, že pravý sloupek musím vyjmout celý (jinak by horní podélný trámek nebylo možné vyměnit) a také kvůli originální lemovce čalounění, která se zachovala kolem dveří bez přerušení, a nemůžu ji nechat viset volně - praskla by, tak bude muset čalounění dolů také. Těsnění dveří chceme každopádně zachovat původní, látka na sloupcích je ale na několika místech poškozená (malé díry), takže až později zvážíme, zda se bude dávat zpět. Pokud jde o to seno ve stropě, doufám, že nebudete trvat na jeho návratu na místo. Docela mi uniká i důvod, proč tam to seno vůbec bylo. V zimě asi moc nepomohlo, když Tatra nemá topení, leda, že by sloužilo v létě jako izolace proti přílišnému vedru od rozpálené černé střechy.  Každopádně na tvaru čalounické látky stropu se to nijak neprojeví. Je-li tam seno, se pozná jen při doteku stropu rukou. Místo vracení sena bych raději mezi stropní příčky přidal několik dřevěných výztuží v původním stylu, svrchu je potáhl filcem, aby to podepřelo a vyrovnávalo originální střešní hliníkový plech. “

V dalších dnech Richard odstranil zbytky sena ze stropu a vytahal velké množství hřebíčků. Ale ještě jich dost zbývalo a všechny musely ven. Opatrně sundal originální čalounění a těsnění dveří z pravého B sloupku. Africkou trávu v prostoru okolo zadního okna ponechal na místě, nebyla shnilá. Pravý zadní trámek už teď byl celý odkrytý a byl rozpadlý od B sloupku až na konec. Bylo potřeba začepovat k zachovalé přední části nový kus a začít už zhruba 10 cm před B sloupkem. Richard usoudil, že B sloupek by se nemusel demontovat, že by podélník bylo možné na něj nasunout shora. Ve spodní části byly oba B sloupky v pořádku, aspoň podle toho co bylo zevnitř vidět. Shnilou, asi 20cm dlouhou část pravého trámku před C sloupkem sice taky bude nutné nahradit novým dřevem, ale to už by mělo být značně jednodušší. Majitel se obával o stabilitu takto rozebraného skeletu, ale renovátor byl klidný, protože dveře budou vysazené a sloupky nic zatěžovat nebude. Také střešní plech byl dost tuhý, aby  vše v době práce udržel pohromadě. Navíc Richard před vyjmutím poškozeného pravého trámku strop vyztužil pomocným prknem, aby zpevnil stropní příčky.
Dalším velkým úkolem bude vytvoření kompletně nových dveří, které by odpovídaly původním dveřím tvarem i rozměry.  Informovali jsme se u jedné truhlárny v Sobotce, kolik by taková práce stála. Nabízená cena za hodinu práce nebyla přemrštěná, ale počet hodin plánovaných na jedny dveře byl nesmyslně vysoký.  Přiměřenou se majiteli zdála cena do 5 tis. Kč za jedny dveře. Chvíli pak uvažovali o možnosti staré dveře pouze upravit. Ale výsledek by nebyl dobrý, dveře byly zkřivené, některé trámky příliš zúžené, některé měly pomocné příčky z měkkého dřeva. Nakonec se majitel domluvil s Richardem, že se pokusí vyrobit celé nové dveře sám. (srpen-září 2010)

 

[1..15 ] 16..24 ]
 #2212
 #2213
 #2214
 #2215
 #2216
 #2217
 #2218
 #2219
 #2220
 #2221
 #2222
 #2223
 #2224
 #2225
 #2226