Chvalská tvrz17

Chlumčany16

LeporeloZizkov07.jpg

 

Čtyři a čtvrt míle Žižkovem 2007

Letos již po osmnácté pořádal Veterán Vintage Club Praha soutěž Čtyři a 1/4 míle Žižkovem aneb Žižkovské korzo. Soutěž vyšla na sobotu 13.10.2007 a na počátku se zdálo, že třináctka přinese nešťastné podzimní počasí a déšť. Nakonec se ale z pochmurného rána vyklubal pěkný, slunečný den na výlet jako stvořený. Okolo pomníku na Vítkově se pracuje, takže auta byla vystavena na parkovišti "depa". Zůčastnilo se přes 70 posádek!

 

Přijela auta z padesátých a šedesátých let, ale objevili se naštěstí i veteráni z předválečného období. Z českých značek po Zbraslavi i tady byla velmi obdivovaná Tatra 75, kabriolet, pana ing. Lívanského a Praga Piccolo, jedna z prvních, o objemu 850ccm a s otevřenou karoserií.

 

Po startu jsme dostali mapu průjezdu 1. etapou, která vedla uličkami Žižkova k radnici, kde jsme dostali razítko průjezdní kontroly, a pak až na Jarov a dolů do Spojovací ulice, kde byl konec 1.tapy a start do té druhé. Cílem druhé etapy po průjezdu Vysočan a vystoupání na Klíčov byl vělmi pěkný zámeček v Ctěnice, pár kilometrů za Čakovicemi.

 

 

 

Původně gotická tvrz byla několikrát přebudována, zažila renesanční přestavbu až naposledy do stylu pozdně klasicistního baroka v 18. století.Zámecká budova je dvoupatrová s malým pětibokým nádvořím. Zámek je obklopen příkopem, který měl naposledy spíš dekorativní než obranný charakter. K zámku přiléhá rozlehlé hospodářské stavení.

 

 

 

Po znárodnění byl zámeček zdevastován státním statkem a v roce 1991 byl předán Pražské informační službě, která ho kompletně zrenovovala. Dnes je v části hospodářských budov jízdárna, v historické části pak výstava kočárů 18. až 20. století, mj. včetně kočárů vyrobených slavnou vozovkou pana Schustaly v Kopřivnici.

 

 

 

 

 

 

Účastníci soutěže dojeli na nádvoří, zaparkovali v krásně upraveném parku a byli pohoštěni velmi dobrým gulášem s knedlíky. Na závěr jsme všichni byli odměněni pěkný pohárem za účast. (10/07)