Chvalská tvrz17

Chlumčany16

Zapalovací svíčky

 

Vozy Tatra 11, 12, 13, ale i vozy Tatra 57 a Tatra 75 bývaly v době své výroby vybavovány nejčastěji svíčkami BOSCH. Většina elektroinstalace bývala od firmy BOSCH (variantně se montovalo i vybavení SCINTILLA). Dodnes probíhají na srazech diskuse o přesných typech, které to byly a čím jsou nahraditelné.

Též mne to zajímalo, zvlášť když náhradní varianty jako PAL 18-5 se často zakarbonují. Někteří kolegové jezdí na staré svíčky z NDR Isolator, někteří na ruské svíčky z gazíku. Někteří zkoušejí redukce na závit 14 x 1,5 a svíčky Brisk.

Při náhodném pátrání po možných dílech k motokolu Sachs jsem narazil na klub majitelů a fanoušků, který nabízí pro tyto motocykly údajně originální svíčky BOSCH. Ten typ mi byl povědomý: M45 T1 ! Byl to typ, o kterém se vyprávělo, že je to ten pravý typ pro naše Tatrovky. Nechal jsem si poslat z Německa několik kusů a - pravda - nemohu je vynachválit. Na T12 běhají velmi pěkně a konečně jsem na Tatře viděl jiskřiště, které mělo po běžném provozu hnědou barvu! Podle WEBu toho německého klubu jde o originály typu, který se vyráběl od 30.let do 50. let a toto jsou staré zásoby.

Dalším pátráním jsem došel ještě k převodní tabulce firmy BOSCH, která říká, že tyto originální a již nevyráběné svíčky lze nahradit z prozdější produkce firmy Bosch typem M 12B. Téměř se nechtělo věřit, že se cesta k těm pravým svíčkám našla. Ing. Penížek z pražského Tatraklubu mi s radostí křížem potvrdil, že jde skutečně o ty správné svíčky. M 12B znamená, že jsou to ty druhé nejteplejší svíčky, které firma vyrábí. Nové 12B svíčky jsou stále se závitem 18 x 1,5, ale mají již menší šestihran na těle svíčky a také se trošku liší designem. M45 T1 mají porcelánové tělo mohutné a hladké bez jakýchkoli vybrání, 12B mají porcelánovou část trochu subtilnější a se čtyřmi vlnovkami. Oba typy mají na porcelánu 2 typické zelené proužky. Viz foto.

Originální svíce od mého prvního nákupu dost podražily, téměř o 100%, patrně už docházejí. Nyní jsou za 20,-EUR/ks, svíčky M 12B se nyní prodávají za cca 11,- EUR. (11/14)

PS: K 11.1.2015 originální svíčky M45T1 podražily na 30,-EUR/kus!

PS2: K 25.8.15 zjišťuji, že e-shop již svíčky M45T1 nenabízí!!!!

 

 

 #4352
 #4354